pączek po hiszpańsku

18:48




Jedzenie, picie i rozmawianie, czyli Hiszpania w trzech słowach :)

Dziś o jedzeniu. 
Sprawdźmy, co można wyczarować z tych składników!

h



Kuchnia hiszpańska to coś więcej niż owoce morza i dorodne warzywa. 

To coś, to nieprzyzwoicie przepyszne i ciut niedietetyczne desery. 
Jedzone szczególnie podczas spotkań rodzinnych i dni świątecznych, tradycyjne tłuściochy:

Buñuelos

Buñuelos są popularne nie tylko w Hiszpanii, lecz także w innych krajach śródziemnomorskich. A w Ameryce Łacińskiej symbolizują szczęście!


Jak to zawsze jest z przepisami, każdy je trochę modyfikuje (i ulepsza) tak, że dzisiaj w każdym regionie możemy zjeść inną wersję. Można nawet spotkać wytrawne buñuelos, np. z dorszem lub z krewetkami.

Las Fallas (Valencia, 2015)


Podczas corocznego święta Las Fallas w Walencji, w wielu miejscach można kupić buñuelos de calabaza, czyli dyniowe pączusie. Kolejki są ogromne, ale smaku warte! 





Nasze buñuelos de manzana pochodzą z książki wyszukanej na pchlim targu, wydanej z 1966 roku. Autorzy chyba nie znali jeszcze proszku do pieczenia, bo aby spulchnić ciasto użyli piwa! Piwo się sprawdza, bo dzięki niemu ciasto chrupie. 


Składniki:

- około 200 g mąki

- 2 żółtka 

- szklanka piwa

- trochę rumu/koniaku/innego mocnego alkoholu

- jabłka

- cukier

- ciut soli


Kroki:

1. Wszystko oprócz jabłek mieszkamy w misce. Proporcje na oko: gęstość pomiędzy ciastem na naleśniki a ciastem na gofry. 
(przepis z książki mówi o tym, żeby wymieszać drewnianą łyżką)

2. Masa niech godzinę odpocznie w lodówce.

3. Mamy teraz sporo czasu na umycie, obranie i pokrojenie jabłek w kostkę.
Z pozostałego alkoholu możemy zrobić drinki i może szybciej zleci.

4. Pokrojone jabłka dodajemy do masy. 

5. W garnku rozgrzewamy olej.

6. Powoli i stopniowo (ostrożnie!) wlewamy masę do garnka tak, aby powstawały małe kulki.

7. Obsmażamy w każdej strony. 
Oddychamy z ulgą. Najważniejsze, że dodaliśmy mocny alkohol do masy. On chroni nasze buñuelos przed tłuszczem!

8. Wyjmujemy, odsączamy, cukrzymy i jemy.

buñuelos de manzana: 12/10



Podobne posty

2 komentarze

  1. Przetestuję i jeszcze tu wrócę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie apetyczne jak te ktore pieklam moim dzieciom kilka lat temu

    OdpowiedzUsuń