trochę więcej o jedzeniu i piciu
10:43
Jak mówi stare polskie przysłowie:
Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie.
W Hiszpanii zyskuje ono na znaczeniu, bo każde tanie wino jest dobre!
(uwaga! pomijając wina kartonowe, które są winami typowo ogniskowymi)
zdrowe wino, bez siarczanów |
Właściwie każdy region Hiszpanii ma swoje własne pyszne wino, ale my się na tym nie bardzo znamy.
Po prostu staramy się słuchać tego, co nam polecają napotkani ludzie i korzystać z dobrych rad. Do tej pory zebrałyśmy ich kilka, a teraz chcemy się nimi podzielić, żeby i Wam było pysznie.
Dlatego dzisiaj dwa sprawdzone pomysły z wykorzystaniem białego wina.
Jako pierwsza niczemu niewinna lemoniada.
Składniki:
- wytrawne białe wino (butelka)
- cytryny (700g)
- woda (według smaku)
- cukier (nie za dużo)
- kostki lodu z rozmarynem lub miętą
Kroki:
1. Kupujemy smaczne wytrawne białe wino. Bezpieczne jest chardonnay - smakuje nawet tym, którzy wina wytrawnego nie lubią.
2. Wyciskamy sok z cytryn, razem z miąższem, bo też jest zdrowy.
3. Sok mieszamy z cukrem.
4. Wlewamy wino.
5. Smakujemy i decydujemy, ile wody dolać.
6. Chłodzimy.
7. Podajemy w najpiękniejszych kieliszkach, dodając kostki lodu.
Kostki lodu nie muszą być nudne. Wystarcz zanurzyć w wodzie ulubione zioła.
Mówią, że czerwiec ma być w Polsce upalny, dlatego na pewno nie raz przyda się lemoniada na ochłodę i ugaszenie pragnienia. Wystarczy tylko zamoczyć usta, aby poczuć się rozkosznie, wręcz królewsko. :)
Jako drugie risotto ze szparagami.
Już chyba cały świat usłyszał o tym, jak zdrowe są szparagi i chyba nikt nie ma wątpliwości, że warto je jeść.
My zawsze wybieramy te cienkie, bo uwielbiamy ich intensywny smak i uroczy wygląd.
Nam bardzo smakują hiszpańskie szparagi (najczęściej kupujemy te z Andaluzji). Te z Peru też są dobre. Jednak kupując warzywa należy przede wszystkim pamiętać o tym, że najlepsze są zawsze te lokalne. :)
pierwsza połowa sukcesu: dobrze dobrane składniki |
Składniki:
- masło (łyżka)
- pancetta lub inna suszona szynka (80 g)
- cebula (dwie małe)
- czosnek (dwa ząbki)
- ryż (na oko, 1,5 szklanki)
- wino (pół kieliszka)
- bulion (zrób litr, ale dolej tylko tyle, ile będzie potrzebował ryż)
- szparagi (pęczek)
- twardy ser (do smaku)
- sól i pieprz (nie za dużo)
Kroki:
1. Przygotowujemy wszystkie składniki: pancetta na paseczki, szparagi w słupki, cebulka na drobną kostkę, czosnek na talarki.
2. Rozgrzewamy odrobinę masła na patelni.
3. Podsmażamy pancettę,
4. Dodajemy cebulkę. Mieszamy i dodajemy czosnek. Mieszamy.
5. Wsypujemy ryż. Zalewamy winem. Mieszamy, aż wino wyparuje.
6. Zaczynamy zabawę z dodawaniem bulionu: dodajemy małą łyżkę wazową, mieszamy tak długo, aż ryż wypije bulion. Dodajemy szparagi.
7. Dolewanie bulionu z punktu 6. powtarzamy do skutku (skutkiem jest miękki ryż).
8. Gdy gotowe, solimy i pieprzymy, ale nie zapominamy o tym, że już bulion był smakowy.
9. Ścieramy trochę sera. Serwujemy.
Z zaproponowanego przepisu można oczywiście wyrzucić pancettę. Risotto będzie można wtedy zjeść nawet z przyjaciółmi wegetarianami. :)
Mieszamy, mieszamy i mieszamy...
druga połowa sukcesu: mieszanie |
Siadamy wspólnie do stołu, bo wspólnie zawsze jeszcze lepiej smakuje!
1 komentarze
wino wytrawne będzie spakować? Okej zrobie i się przekonam!
OdpowiedzUsuń