trochę więcej o jedzeniu i piciu

10:43


Jak mówi stare polskie przysłowie: 
Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie.


W Hiszpanii zyskuje ono na znaczeniu, bo każde tanie wino jest dobre!
(uwaga! pomijając wina kartonowe, które są winami typowo ogniskowymi)


zdrowe wino, bez siarczanów

Właściwie każdy region Hiszpanii ma swoje własne pyszne wino, ale my się na tym nie bardzo znamy. 
Po prostu staramy się słuchać tego, co nam polecają napotkani ludzie i korzystać z dobrych rad. Do tej pory zebrałyśmy ich kilka, a teraz chcemy się nimi podzielić, żeby i Wam było pysznie. 

Dlatego dzisiaj dwa sprawdzone pomysły z wykorzystaniem białego wina.


Jako pierwsza niczemu niewinna lemoniada.




Składniki:

- wytrawne białe wino (butelka)

- cytryny (700g)

- woda (według smaku)

- cukier (nie za dużo)

- kostki lodu z rozmarynem lub miętą



Kroki:

1. Kupujemy smaczne wytrawne białe wino. Bezpieczne jest chardonnay - smakuje nawet tym, którzy wina wytrawnego nie lubią.

2. Wyciskamy sok z cytryn, razem z miąższem, bo też jest zdrowy.

3. Sok mieszamy z cukrem.

4. Wlewamy wino.

5. Smakujemy i decydujemy, ile wody dolać.

6. Chłodzimy.

7. Podajemy w najpiękniejszych kieliszkach, dodając kostki lodu.


Kostki lodu nie muszą być nudne. Wystarcz zanurzyć w wodzie ulubione zioła.




Mówią, że czerwiec ma być w Polsce upalny, dlatego na pewno nie raz przyda się lemoniada na ochłodę i ugaszenie pragnienia. Wystarczy tylko zamoczyć usta, aby poczuć się rozkosznie, wręcz królewsko. :)










Jako drugie risotto ze szparagami.

Już chyba cały świat usłyszał o tym, jak zdrowe są szparagi i chyba nikt nie ma wątpliwości, że warto je jeść.

My zawsze wybieramy te cienkie, bo uwielbiamy ich intensywny smak i uroczy wygląd.


Nam bardzo smakują hiszpańskie szparagi (najczęściej kupujemy te z Andaluzji). Te z Peru też są dobre. Jednak kupując warzywa należy przede wszystkim pamiętać o tym, że najlepsze są zawsze te lokalne. :)


pierwsza połowa sukcesu: dobrze dobrane składniki

Składniki:

- masło (łyżka)

- pancetta lub inna suszona szynka (80 g)

- cebula (dwie małe)

- czosnek (dwa ząbki)

- ryż (na oko, 1,5 szklanki)

- wino (pół kieliszka)

- bulion (zrób litr, ale dolej tylko tyle, ile będzie potrzebował ryż)

- szparagi (pęczek)

- twardy ser (do smaku)

- sól i pieprz (nie za dużo)


Kroki:

1. Przygotowujemy wszystkie składniki: pancetta na paseczki, szparagi w słupki, cebulka na drobną kostkę, czosnek na talarki.

2. Rozgrzewamy odrobinę masła na patelni. 

3. Podsmażamy pancettę,

4. Dodajemy cebulkę. Mieszamy i dodajemy czosnek. Mieszamy.

5. Wsypujemy ryż. Zalewamy winem. Mieszamy, aż wino wyparuje.

6. Zaczynamy zabawę z dodawaniem bulionu: dodajemy małą łyżkę wazową, mieszamy tak długo, aż ryż wypije bulion. Dodajemy szparagi. 

7. Dolewanie bulionu z punktu 6. powtarzamy do skutku (skutkiem jest miękki ryż).

8. Gdy gotowe, solimy i pieprzymy, ale nie zapominamy o tym, że już bulion był smakowy.

9. Ścieramy trochę sera. Serwujemy. 


Z zaproponowanego przepisu można oczywiście wyrzucić pancettę. Risotto będzie można wtedy zjeść nawet z przyjaciółmi wegetarianami. :) 


Mieszamy, mieszamy i mieszamy... 

druga połowa sukcesu: mieszanie



Siadamy wspólnie do stołu, bo wspólnie zawsze jeszcze lepiej smakuje!





Podobne posty

1 komentarze

  1. wino wytrawne będzie spakować? Okej zrobie i się przekonam!

    OdpowiedzUsuń